Protokol ulaska u Grčku - NOVO!

Informacije u vezi sa procedurama ulaska u Grčku
Državljani Srbije od 14. maja mogu ući u Grčku, avionom ili preko dva drumska prelaza. Između Grčke i Bugarske – Promahonas (radno vreme 00-24h) i preko drumskog prelaza između Grčke i Severne Makedonije – Evzoni (radno vreme 00-24h).
Ulazak u Grčku je moguć uz obaveznu prijavu (Passenger Locator Form - PLF) minimum 24 sata pre ulaska u Grčku i prezentovanje koda koji se dobije preko ove prijave, link: https://travel.gov.gr/
 
Takođe, neophodna je jedna od sledećih potvrda:
• Potvrdu o vakcinaciji (Potvrda o potpunoj vakcinaciji, pored ličnih podataka, treba da sadrži tip primljene vakcine i broj doza. Neophodno je da prođe 14 dana od poslednje primljene doze. Potvrda mora biti dvojezična, ime i prezime na potvrdi treba da se podudaraju kao u pasošu) Vakcine koje Grčka prihvata: Pfizer, Astra Zeneca, Sputnik, Sinopharm.
• Negativan PCR test, ne stariji od 72 sata ( Za decu do 6 godina starosti nije potreban)
• Potvrda da ste preležali COVID-19 (na engleskom jeziku, izdata u periodu od 30-180 dana pre dolaska u Grčku. Za decu stariju od 6 godina, ako su bila zaražena virusom COVID-19, ova potvrda se prihvata).
 
NOVO !!! - Najnovijom odlukom Grckih vlasti kao alternativa PCR testu uvodi se mogućnost testiranja antigenskim testom koji je značajno povoljniji, dostupniji i brži.
• Negativan RAPID ANTIGENSKI test, ne stariji od 48 sata ( Za decu do 12 godina starosti nije potreban)
 
NOVO !!! - Samo za goste ASTRA TRAVELA u saradnji sa najvećim lancem privatnih laboratoriji u republici Srbiji mogućnost testiranja antigenskim testom po sniženoj ceni od 2000 dinara.
https://www.biomedicazavod.rs/laboratorije
SPISAK BIOMEDICA LABORATORIJA U KOJIMA SE VRŠI TESTIRANJE GOSTIJU ASTRA TRAVEL-a
 
NISU PROPISANI POSEBNI USLOVI ZA POVRATAK GRADJANA REPUBLIKE SRBIJE U REPUBLIKU SRBIJU prilikom povratka iz republike Grčke kad građani ulaze u Srbiju kopnenim putem iz republike Severne Makedonije ili republike Bugarske. NE postoji obaveza posedovanja sertifikata o vakcini ni negativnog PCR testa niti postoji obaveza karantina.
https://www.mfa.gov.rs/gradjani/ulazak-u-srbiju/covid-19-uslovi-za-ulazak
 
Vaš Astra Travel tim